Clematis viticella ‘Etoile Violette’ – mørk fiolett med sterkt gule støvbærere

‘Etoile Violette’ er en flott og blomstervillig klematis viticella og kan brukes både til å klatre i store løvtrær og til å fylle stativer nær bakken. ‘Etoile Violette’ har mørkfiolett farge med gule støvbærere og synes godt der den vokser. Planten er en gammel klematis fra Frankrike tilbake i 1885 og har fått Royal Horticultural Society prestisjetunge pris for Garden Merit (AGM ), som er for planter av fremragende kvalitet.

Planten blomster fra juli til langt ut på høsten. ‘Etoile Violette’ trenger full sol/halvskygge, er hurtigvoksende og har herdighet H4. Den blir rundt 3,5 meter og 90 cm bred.

Planten blomstrer på årsskudd og bør beskjæres i mars. Da kommer den i blomst i normal tid i juli. Dette kan være praktisk for å holde planten under kontroll. Det blir tilrådd å skjære den ned til 25–50 cmover bakken hvert annet år. Det er også mulig å kutte den helt ned.

Det er viktig å huske at toppen av en klematis trenger full sol, mens røttene foretrekker et skyggefullt, kjølig og fuktig område. Klematis trives i godt drenert jord.

Hos meg ble ‘Etoile Violette’ plantet i 2013.

Tips av Tommy Tønsberg, redaktør av Norsk Hagetidend: Legg grå finsand rundt rothalsen for å unngå soppdannelse. (Ta en gammel blomsterpotte, ta bunnen ut, plasser potten rundt roten og grav ca 20 cm ned (da unngår en visnesyken), fyll potten med sand, konsentrer sanden rundt halsen)

Clematis 'Etoile Violette' (12.7.2015)
Clematis ‘Etoile Violette’ (12.7.2015)
Clematis 'Etoile Violette' (11.7.2015)
Clematis ‘Etoile Violette’ (11.7.2015)
Clematis "Summersnow" ('Paul Farges') og clematis 'Etoile Violette' (10.7.2015)
Clematis «Summersnow» (‘Paul Farges’) og clematis ‘Etoile Violette’ (10.7.2015)