Om Rosa alba ‘Suaveolens’ – Prestegårdsrose fra 1700-tallet

‘Suaveolens’ (som betyr velduftende) blir en omfangsrik busk opp til 1,5 – 2,5 meter høy. Jeg plantet 4 stk rundt inngangspartiet i 2012 (anbefalt av en gartner) og nå er de blitt som en vegg fylt med hvite halvfylte blomster med meget sterk og god duft. ‘Suaveolens’ er en robust og riktblomstrende rosebusk som får flotte røde nyper på høsten. Den har lite torner, noe som er en fordel hos meg og når du går inn i denne hekken av roser treffer roselukten deg. Og biene nærmest freser inne i rosene i ren glede 😉

Alba-rosene er friske, nøysomme og hardføre (H 6) roser, – ideelle for gårdshager og sommersteder, men også i byparker og villahager. Takket være at de er så fordringsløse kan de overleve uten stell og er derfor gjenfunnet ved forlatte plasser, i bortgjemte kroker i gamle villahager og ved flere prestegårder i forbindelse med roseregistreringene i Norden. De er lette å flytte ved hjelp av rotskudd og er derfor blitt spredt rundt om i landet på den måten.

Selv om albarosene er engangsblomstrende busker varer blomstringen minst 3-4 uker fra omkring St. Hans, og de kan da bli nesten helt dekket av blomster. I tillegg til skjønnheten har den himmelske duften sikret disse rosene popularitet. De er blitt brukt i potpurrier og for å tiltrekke bier.

Av ‘Suaveolens’ lages roseolje, som har vært brukt både til religiøse seremonier og i parfymeindustrien.

Hesleberg gartneri skriver dette om albarosene:

I det 13. århundre omtales ’Den hvite Rose’ første gang, og i det 14 århundre anbefales rosen som hekkplante. Man er usikker på når Alba-rosene vant innpass i hagebrukskulturen, men det antas at de ble anvendt allerede i Romertidens hager. Alba-rosene er den gruppe av historiske roser med de kraftigste sorter, samtidig med en overveldende blomsterrikdom og skjønnhet. Duften er sterk og søt, uten å virke kvalmende. Blomstene utvikler seg fra kraftige knopper og endrer farge, i sarte nyanser, under utfoldingen. På grunn av sin likhet med en rekke gallica- krysninger er det mest naturlig å se denne rose som et krysningsprodukt mellom Rosa gallica og en art tilhørende Rosa canina, muligens dumetorum. Ettersom denne i likhet med alba har avfallende og tilbakebøyde begerblad.

Alba rosene består av rikt forgrenede kraftige busker med sommerflor. Veksten er opprett med litt overhengende grener. Buskene trenger lite stell. Alle Alba rosene utenom Hurdalsrosa har en sterk og behagelig duft. Buskene trenger normalt bare å vannes i planteåret. En gjødsling om våren er nok. Grenene bør kortes ned med 1/3 tidlig om våren og tynnes ut med 4-5 års mellomrom. Alba rosene er det beste valg for litt skyggefulle og nordvendte vokseplasser. Alle sortene er hardføre, friske og robuste. Blomstene er godt egnet til snitt. Lite torner.

Bruksområder: enhver plass man kan tenke seg å ha en prydbusk. Som solitær, buskas, grupper, hekk og noen som klatreroser.

• Meget herdig.
• Egner seg godt til espalier.
• Kan utvikle seg godt i skyggefulle områder og mot nordvendte vegger.
• Blir meget høy og vid, tåler beskjæring godt.

Rosa alba 'Suaveolens' (29.6.2015) Her freser en humle i ren glede inne i rosen. Du trekker på smilebåndet.
Rosa alba ‘Suaveolens’ (29.6.2015) Her freser en humle i ren glede inne i rosen. Du trekker på smilebåndet.
Rosa alba 'Suaveolens' er nå på hell, men det stopper ikke humlene. De lager godlyder der de hopper fra blomst til blomst. I love it! (12.7.2015)
Rosa alba ‘Suaveolens’ er nå på hell, men det stopper ikke humlene. De lager godlyder der de hopper fra blomst til blomst. I love it! (12.7.2015)
Rosa alba 'Suaveolens' (29.6.2015)
Rosa alba ‘Suaveolens’ (29.6.2015)