“Når du er i tvil, plant en geranium” Margery Fish (1892-1969)

Margery Fish, en berømt engelsk hageforfatter, gav følgende råd: «Når du er i tvil plante en geranium.»
Hun var fasinert av hardføre storkenebb og plantet dem over alt i sin egen hage og anskaffet så mange ulike geranium at hun til slutt hadde en omfattende geranium-samling.

En annen autoritet på geranium, danske Birgitte Husted Bendtsen, sier dette:

«Hos storkenæb er der stor variation i bladenes form, farve og størrelse, så man har virkelig noget at “male” med, når man  komponerer det levende billede, som bedet danner.»

Det Birgitte Husted Bendtsen ikke vet om disse vakre og lettdyrkede plantene er nesten ikke verdt å vite!

Hun forteller videre på sitt nettsted Birgitte Husted Bendtsen:

» I min have er der blomstrende storkenæb fra maj
til langt ud på efteråret. Storkenæb hører til slægten Geranium. I haven har jeg også planter fra mange andre slægter end Geranium, og storkenæbene er gode naboplanter til disse.

Alle kan dyrke storkenæb. Det er en meget folkelig plante, der klarer børn og hunde i haven. Skulle en storkenæb knække i tummelen, så kan man blot klippe den ned, og snart efter er planten fin igen.
Langt de fleste storkenæb er lette at opformere, hvilket i sig selv er en stor tilskyndelse til at dyrke dem. Når man dertil lægger, at storkenæb generelt har et “jernhelbred”, og at sneglene ikke kan lide dem, ja så er der da ikke noget at sige til, at jeg elsker storkenæb!

Hos nogle storkenæb kan man se på bladene, at planten skal have sol og veldrænet jord. Bladene hos disse er nemlig tykke og dunhårede, en bygning der hæmmer fordampningen. Hertil hører bl.a. G. renardii og hybrider deraf, G. platypetalum, G. ibericum og krydsningen mellem de to sidste arter, G. x magnificum.

Andre solelskende storkenæb er bl.a. G. cinereum gruppen, der er en gruppe af lave storkenæb til stenbedet og G. sanguineum, som på dansk hedder blodrød storkenæb.

Mange storkenæb, der gerne vil have sol, tåler dog lidt skygge. Det gælder f.eks. G. himalayense, G. pratense, G. x oxonianum og G. psilostemon.

Mange flere medlemmer af slægten Geranium vil gerne have sol eller let skygge.

Nedenfor kan du se eksempler på bladformer og bladfarver.
(Kilde: Birgitte Husted Bendtsen)

Obs! Størrelsesforholdet mellom bladene er ikke riktig. Bladene hos G. sanguineum er eksempelvis ca. 4 cm, mens bladene hos G. pratense er mer enn 4 gange så store.

Reklamer