Om den historiske rosen «Finlands vita ros»

Snart blomstrer «Finlands vita ros». Den dufter fantastisk!

Rosa spinosissima ‘Plena’, tidligere kalt Rosa pimpinellifolia ‘Plena’, er en historisk rose som er et «must» i hagen. Når du kjenner duften og ser blomsterfloret, forstår du hvorfor.

«Finlands vita ros» er den første rosen som slår ut i sesongen. I Finland kalles den for «midsommarrosen», fordi den blomstrer rundt St.Hans.

Skotske roser var tidligere også en fellesbetegnelse for pimpinellene . De vokste vilt langs den ulendte og vindfulle kysten av Nord-England og Skottland . Pimpineller er upretensiøse og hardføre roser og godt egnet for naturområder og på hytta. De setter mange rotskudd, noe som bidro til at de ble så utbredt.

Pimpinellrosen har ikke sykdommer (svært sjelden) og trives på mager jord og kan til og med bli plantet i sandjord. Den er stor, opp til 2,5 meter hvis den trives, kraftigvoksende og svært taggete.

Blomstene er halvfylte eller fylte hvite, kremhvite og noen ganger blek rosa med gule pollenbærere og dufter fantastisk. Rosen har overhengende greiner og dekorativt bladverk som får vakre rødorange høstfarger. Flotte nyper.

Hos meg bader «Finlands vita ros» i solen og har vokst raskt. Den ble plantet i 2013 som en liten pjuskete busk. Og nå strekker den seg som takk for den gode plasseringen. Den passer flott inn i hyttehagen og det skal bli spennende å se hvordan den utvikler seg. Jeg har ingen planer om å klippe den. «Finlands vita ros» skal få vokse som den selv vil 🙂

«Finlands vita ros» kan dyrkes opp til sone 8.

Finlands vita ros Rosa spinosissima 'Plena' (Rosa pimpinellifolia ’Plena’) (15.6.2015)
Finlands vita ros Rosa spinosissima ‘Plena’ (Rosa pimpinellifolia ’Plena’) (15.6.2015)
Dolly tubs i hagen med Hydrangea paniculata 'Limelight og Finlands vita ros (15 juni 2015)
Dolly tubs i hagen med Hydrangea paniculata ‘Limelight og Finlands vita ros (15 juni 2015)
Finlands vita ros Rosa spinosissima 'Plena' (Rosa pimpinellifolia ’Plena’) (14.6.2015)
Finlands vita ros Rosa spinosissima ‘Plena’ (Rosa pimpinellifolia ’Plena’) (14.6.2015)

 

Reklamer