Viftelønn – Acer palmatum ‘Trompenburg’ – et must for samlere!

I 2012 plantet jeg den elegante og vakre japanske viftelønnen Acer palmatum ‘Trompenburg’. Det angrer jeg ikke på.

‘Trompenburg’ fremstår med mørkt reddikpurpur bladverk om våren, som blekner på sensommeren til reddikgrønn og bronse før det slår ut i mer crimson-rødt på høsten. Spektakulært!

‘Trompenburg’s skjønnhet er vanskelig å beskrive. ‘Trompenburg’s unike bladform kombinert med treet naturlig vakre struktur gjør den til en av de vakreste japanske lønnetrær. Treet har en oppreist form (vaseform) ofte med lav forgrening og sterkt fliket bladverk. Hvert håndformet blad har smalegget, dypt kuttet og skarpt taggete fliker (normalt 5-7 fliker). Bladstilkene er røde.

‘Trompenburg’ er et løvfellende lite tre som vanligvis blir rundt 3,5 meter høy de første 10 årene. Opprinnelig er ‘Trompenburg’ fra Japan, Korea og Kina. Denne sorten ble oppdaget som en frøplante på Trompenburg Arboretum i Rotterdam, Nederland.

‘Trompenburg’ krever godt drenert jord i full sol til delvis skygge. Vokser godt i sandholdig jord. ‘Trompenburg’ tåler solrike forhold bedre enn mange av de japanske viftelønnene. Unngå varme og tørre områder og vind.
Gjødsle om våren før bladene dukker opp. Beskjæring er best å holde på et minimum, men om nødvendig bør det gjøres fra sent på høsten til midtvinters. Vår- eller sommer-beskjæring resulterer ofte i betydelig blødning.

Hardførhet: H4

Treet er et must for samlere 🙂

Acer palmatum ‘Trompenburg’ (aug 2015)
Acer palmatum ‘Trompenburg’ (aug 2015)
Acer palmatum ‘Trompenburg’ med Acer palmatum ‘Little Princess’ foran (8.6.2015)
Acer palmatum ‘Trompenburg’ med Acer palmatum ‘Little Princess’ foran (8.6.2015)
Acer palmatum ‘Trompenburg’ med Acer palmatum ‘Little Princess’ foran (25.5.2015)
Acer palmatum ‘Trompenburg’ med Acer palmatum ‘Little Princess’ foran (25.5.2015)
Acer palmatum 'Trompenburg' (25.5.2015)
Acer palmatum ‘Trompenburg’ (25.5.2015)
Acer palmatum 'Trompenburg'
Acer palmatum ‘Trompenburg’
Reklamer