Oktoberormedrue Actaea simplex ‘Brunette’ (Cimicifuga)

Oktoberormedruen, Actaea simplex ‘Brunette’, er en godbit i høsthagen. Alt er utsøkt: bladform, bladfarge, farge på knoppene, blomsterfarge og duft.

Hos meg blir oktoberormedruen ‘Brunette’ fra 180 cm opp mot 2 meter og blomstrer fra september og utover til oktober/november. Fordi ormedruen kommer fra betraktelig varmere strøk enn Norge, dvs fra Øst-Asia og fra områder som Japan og Kina, er det egentlig varmesummen, dvs. gjennomsnitts-temperaturen i vekstsesongen som bestemmer når den ønsker å blomstre.

Blomstringen inntreffer normalt når sesongen i hagen er på hell og når mange stauder er avblomstret. Duften er helt spesiell og blir særlig sterk om kvelden og natten og tiltrekker seg ulike typer insekter. Det kan virke som insektene nærmest blir bedøvet av denne duften, siden de kan bli sittende på blomsteraksene i timesvis.

Oktoberormedruen er en storvokst og elegant staude og blir lagt merke til i enhver park eller hage. Plantene danner tuer og har store fjærdelte og dobbelt sagtannet blad med tydelige og dyptliggende nerver. Gjennom hele vekstsesongen danner bladverket et om lag 60-70 cm høyt og tett markdekke. De rundt to meter høye blomsterstenglene ender i langstrakte aks med hvite blomster.

Hos meg står ‘Brunette’ med sine mørke rødbrune blader sammen med den purpurrød lønnen Acer Palmatum ‘Trompenburg’ og mellom dem har jeg satt flekkhjortetrøsten Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ med vinrøde blomster, vinrøde stilker og grønt bladverk og silkekinagresset Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’ med sine grønne overhengende blad og rødlige aks. Jeg tror på sikt at dette kan bli en flott kombinasjon av grønne og vinrødlige farger og ulike former for bladverk. Det skal bli spennende å se når alt vokser seg til om noen år.

I de viltvoksende områdene vokser ormedrue i lysninger i skogen eller i skogbryn. Arten trives best på dyp, jevnt fuktig moldjord. Den blir lett skadet dersom jorda tørker helt ut. Ettersom arten blomstrer så sent, er det en fordel å plassere plantene solrikt og å unngå frostutsatte steder. Selv om ormedrue er en skyggeplante i opprinnelseslandene, trives den bra i full sol så lenge den får nok vann.

Hvis ormderuen etablerer seg på stedet er det en langlivet plante du får glede av i mange år. Ormedrue blir vanligvis formert ved deling om våren, men det er verdt å nevne at ormedrue er stauder som normalt skal stå i ro og vokse i 10 – 20 år før det er nødvendig å dele dem.

Tidligere var arten kjent under navnet Cimicifuga. Navnet Cimicifuga har sin opprinnelse i ordene cimex, som betyr ”vegglus”, og fugere, som betyr ”å flykte, jage bort”. Det vitner om at plantene tidligere ble brukt som insektmiddel, da blomstene lukter svært sterk. Enkelte mener at lukten er så gjennomtrengende at blomstene ikke egner seg for snitting til buketter innendørs, mens andre synes duften er vidunderlig.

Actaea simplex ‘Brunette’ ble plantet i 2012.

Oktoberormedrue ‘Brunette’
Blomst: Hvite i aks med mørke rødbrune blader
Blomstrer: September-oktober
Høyde: 180–200 cm
Plassering: sol/halvskygge
Sone: H5

AGM - RHS Award of Garden Merit
AGM – RHS Award of Garden Merit – approval that the plant performs reliably in the garden
Actaea simplex 'Brunette' (Cimicifuga)
Oktoberormedrue Actaea simplex ‘Brunette’ (Cimicifuga) til venstre skaper fargekontrast i hagen (9 aug 2014)
Actaea simplex 'Brunette' (Cimicifuga)
Oktoberormedrue Actaea simplex ‘Brunette’ (Cimicifuga) med mørke rødbrune blad og langstrakte aks med hvite blomster (28 sept 2014)
Actaea simplex 'Brunette'
Actaea simplex ‘Brunette’