En hekk av Lavandula angustifolia ‘Munstead’ og ‘Hidcote Blue’

Lavandula angustifolia ‘Munstead’ vil glede deg hele sommerhalvåret og er en kompakt halv-busk med navn etter Gertrude Jekyll’s hage ved Munstead Wood. Den er rikt duftende og har blålilla topper av sommerblomster som er svært attraktivt for bier og andre nektarelskende insekter.

‘Munstead’ har slanke grågrønne blader og er nydelig til kanting av stier eller som hekk. Og det var akkurat det  jeg ville ha – en hekk av deilig duftende lavendel. Hver kveld stryker jeg hånden gjennom hekken og snuser inn den vidunderlige duften.

Hos meg bader ‘Munstead’ i sol og formelig strutter og biene og humlene summer i Lavandula angustifolia ‘Munstead’ som lyden av E18. Å sitte i en summende og duftende hekk er pur lykke.

Lavendel ‘Munstead’ trives best i tørr jord som er rik på humus. Plasser planten på en solrik plass for beste resultat. Plantene bør plantes med en minimum avstand på 35 cm da de kan bli opptil 60 cm vide. ‘Munstead’ er derfor vid nok til å vokse som en vakker hekk-plante. ‘Munstead’ ble plantet i hagen i 2012 og formelig eksploderte i 2014. Jeg var ikke forberedt på at den skulle vide seg slik ut og bli så frodig, men heldigvis hadde jeg satt plantene med riktig avstand fra starten av. ‘Munstead’ blir opp mot 45 cm høy.

Jeg har satt noen Lavandula angustifolia ‘Hidcote Blue’ midt i hekken for å se forskjellen. ‘Hidcote Blue’ har en dypere lilla farge enn ‘Munstead’ og er en populær lavender med sitt tette sølvgrå løvverk, dekket av duftende og mørk lilla/blå blomster. ‘Hidcote Blue’ er også lavere enn ‘Munstead’. Det virker på meg som ‘Hidcote Blue’ blomstrer lenger utover høsten. ‘Hidcote Blue’ er oppkalt etter den nydelige hagen Hidcote Manor Gardens i Gloucestershire og fått tildelt den prestisjetunge RHS Award for Garden Merit (AGM ). ‘Hidcote Blue’ blir 30-45cm høy og 45-60 cm bred.

I april skjæres lavendelen tilbake til ca 10-15 cm over bakken, men ikke i gammel ved. Den andre beskjæringen bør finne sted etter blomstringsperioden, mellom august og oktober når blomstene har falmet. Grenene kan også trimmes.

Og slik ser Lavandula angustifolia ‘Munstead’ og ‘Hidcote Blue’ ut i slutten av mai. Nusselige, hva?

Lavandula angustifolia ‘Munstead’ og ‘Hidcote Blue’ er en salttolerant staude som trenger lite stell og som er godt egnet i en hyttehage ved sjøen.

Er du plaget av bladlus på rosene dine?
Da bør du absolutt kombinere rosene dine med Lavendel, da duften av Lavendel holder bladlusene borte.

‘Munstead’ ble plantet i 2012 og ‘Hidcote Blue’ i 2013.
Klimasone: H4

‘Hidcote Blue’ har fått tildelt den prestisjetunge RHS Award for Garden Merit (AGM )

AGM - RHS Award of Garden Merit
AGM – RHS Award of Garden Merit – approval that the plant performs reliably in the garden
Lavandula angustifolia ‘Munstead’
En hekk av deilig duftende lavendel ‘Munstead’ (3 juli 2014)
Lavandula angustifolia ‘Munstead’ og "Hidcote Blue"
I mai 2014 så lavendel ‘Munstead’ og «Hidcote Blue» slik ut – ganske nusselig 🙂 (22 mai 2014)
Reklamer